Növekvő populizmus és geopolitikai instabilitás 2024-ben | Coface (2024)

Idén több mint 70 országban lesznek nemzeti választások, a világ lakosságának fele lép majd a szavazóurnákhoz. 2024 kulcsfontosságú év lesz a globális kereskedelem és a (geo)politikai stabilitás szempontjából, a Coface társadalmi és politikai kockázati indexe világszerte magas kockázatú, instabil környezetre figyelmeztet. Az alábbiakban elemezzük azokat a kockázatokat, amelyeket idén a kiemelt figyelemmel fogunk követni. Tudjon meg többet arról a 3 kockázatról, amelyre idén érdemes odafigyelnie.

2024: Választási láz, növekvő populizmus és geopolitikai instabilitás

Kétségtelen, hogy 2024 a választások viharos éve lesz: Az év első szavazása Tajvanon lesz januárban, az utolsó pedig novemberben az Egyesült Államokban. Ez a történelmi hullám több mint 70 országot (köztük a világ hét legnépesebb országát), a világ népességének felét és a globális GDP mintegy 55%-át érinti majd.

Indiától Mexikóig, Ausztrián, Tunézián, Indonézián és El Salvadoron keresztül a választások lehetőséget adnak arra, hogy a populista nézetek végigsöpörjenek mind az öt kontinensen. Ez további lendületet ad egy olyan tendenciának, amely az elmúlt több mint tíz évben gyökeret vert: a társadalmi nyugtalanság és a (geo)politikai instabilitás növekedésének.

Egy olyan világban, amelyben - a második világháború végétől örökölt - globális geopolitikai rend átalakulóban van, néhány választás döntőnek fog bizonyulni. Az amerikai választások sorsfordító pillanatot jelentenek a világkép szempontjából, és minden bizonnyal a világ egyensúlyának megbontására irányuló kísérletek célpontjává válnak.

Ugyanez vonatkozik Tajvanra is, ahol a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) győzelme azt jelenti, hogy a Kínával fennálló feszültségek középpontjában továbbra is a sziget státusza áll majd. Hasonlóképpen, az amerikai szavazás eredménye döntő fontosságú lesz a Nyugat és a szárazföldi Kína közötti jövőbeli kapcsolatok szempontjából. A választások különösen fontosak lesznek, mivel egy olyan viharos nemzetközi légkörben zajlanak, amelyet a kiélezett kínai-amerikai verseny, Oroszország Ukrajna elleni inváziója és az Izrael és a Hamász közötti háború jellemez.

"Az igencsak zsúfolt választási naptárral a láthatáron a legfrissebb társadalmi és politikai kockázati indexünk rávilágít arra, hogy a társadalmi és politikai sebezhetőség világszerte felgyorsul, ami egyformán bizonytalanságot és instabilitást okoz a környezetünk számára. A globális átlagérték 38,6%-ra emelkedett, ami nincs messze a Covid-19 válságot követő 2021-es csúcsértéktől (39,4%), és meghaladja a Covid előtti szintet (2016-2020-as átlag: 36,9%). Mutatóink az évtized eleje óta azt jelzik, hogy új szakaszba lépünk e kockázatok tekintetében."
, magyarázza Ruben NIZARD, a Coface észak-amerikai közgazdásza és a politikai kockázatokért felelős vezetője

A 3 kockázat, melyre 2024-ben figyelni kell

A választásokkal kapcsolatos kockázatok jellege és mértéke eltérő. Néhány országban, bár a választások ténylegesen lezajlanak, a választók csak korlátozott választási lehetőséget kapnak. Ugyanakkor a választások előkészületei lehetőséget adnak arra, hogy három kockázati tendenciát nyomon kövessünk.

1. Politikai változások és bizonytalanság


A jelenlegi társadalmi-gazdasági környezet várhatóan hozzájárul a jelenlegi kormányokkal szembeni ellenérzésekhez, ami a választási időszakokban bizonytalanságot okoz a vállalkozások számára. A populizmus erősödése miatt ez a politikai instabilitás még inkább kiélezett lesz. Ezt a legalább 2010 óta tartó tendenciát Geert Wilders és Javier Milei választási sikere Hollandiában és Argentínában a tavalyi év vége felé ismét kiemelte. Ennek eredményeképpen még nehezebb megjósolni, hogy a kormánypolitika milyen irányt fog venni.

A társadalmi és politikai sebezhetőség Európában gyorsan növekszik, és a közelgő választások - különösen az európai parlamenti választások - termékeny talajként szolgálnak majd az Európa-ellenes szélsőséges mozgalmak számára. Ráadásul az EU egyes tagállamaiban (Ausztria, Horvátország, Finnország, Litvánia, Portugália, Románia, Belgium és Szlovákia) nemzeti választásokat is tartanak majd.

2. Társadalmi nyugtalanságok

A második kockázatot a társadalmi nyugtalanság lehetséges fokozódása jelenti, amelyet az emelkedő árak, a politikusokba vetett bizalom csökkenése és a választók széles körű elégedetlensége táplál. Az emelkedő infláció és a gazdasági növekedés lassulása felerősítette a sérelmeket - különösen az intézményekkel szembeni bizalmatlanságot -, amelyek már jóval a Covid egészségügyi válsága előtt is a felszín alatt lappangtak. Nagyon valószínű, hogy a közelgő választások a világ számos pontján tömeges tüntetésekhez vezetnek majd.

Afrikában például tizenhét országban rendezhetnek választásokat 2024-ben - azon a kontinensen, ahol a legmagasabb a társadalmi és politikai sebezhetőségi mutató átlagértéke és a legnagyobb a növekedés egy év alatt. Ez a dinamika összhangban van az elmúlt években számos afrikai országban tapasztalt politikai instabilitással, amely puccsokat és elhúzódó konfliktusokat is magában foglal. A szenegáli elnökválasztás közelmúltbeli elhalasztása tökéletesen szemlélteti ezt. Ugyancsak fontos lesz figyelemmel kísérni a választási folyamatot bizonyos ázsiai országokban, köztük Sri Lankán, figyelembe véve a közelmúltban Pakisztánban történtekre.

3. Geopolitikai kockázatok

Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban kialakult patthelyzet, a közel-keleti feszültségek fokozódása, valamint a BRICS* öt új taggal** történő bővítése egyértelművé teszi, hogy a nyugati modellek és a világrend mélyen gyökerező kihívásai miatt egyre inkább felgyorsul a geopolitikai átalakulás. Ebben a viharos környezetben néhány választás utolsó fordulója különös jelentőséggel bír. A DPP közelmúltbeli tajvani diadala nem csupán a szigeten élő 24 millió emberre és a Formosai-szoros két oldala közötti kapcsolatokra van hatással: a globális geopolitikai dinamikára is kihat a maga teljességében. Máshol, Mexikóban és Indiában – amely kettő a világ legnépesebb országai közül - a választások egyik kulcskérdése az lesz, hogy milyen pozíciót foglalnak majd el a világ színpadán. Emellett, miközben Európában folytatódnak a harco*k, a tervek szerint Ukrajnában és Oroszországban is urnákhoz járulnak, bár az előbbi országban a választások veszélybe kerülni látszanak. Ugyan nem kérdéses, hogy Putyint Oroszországban újraválasztják, a választási részvétel jelezheti a háború lakossági támogatottságát. Dióhéjban összefoglalva, a 2024-es választások zsúfolt menetrendje kétségtelenül alakítani fogja a világrendet az elkövetkező évekre.

A 2024-re vonatkozó legfontosabb pontok

"Mindezen tényezők együttesen hozzájárulnak a Coface társadalmi és politikai kockázati mutatójának emelkedéséhez. Ezeket a figyelmeztető jeleket valóban komolyan kell vennünk: a 2024-es választások a különböző blokkok közötti fokozott geopolitikai feszültségek kontextusában zajlanak majd, azon országok pedig melyek nem köteleződtek el, eseti alapon foglalnak állást. Ezek az összetett dinamikák nem csupán a populista tendenciákat és a geopolitikai instabilitást fogják táplálni, hanem hozzájárulnak a bizonytalanság vagy a széles körű aggodalom és elégedetlenség globális légköréhez is. Úgy tűnik, hogy ez az évtized a társadalmi és politikai kockázatok új szakaszát nyitja meg, és ez már most aggasztónak tűnik a jövőre nézve" , figyelmeztet Ruben NIZARD.

*BRICS: Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika.

**Szaúd-Arábia, Egyiptom, Egyesült Arab Emírségek, Etiópia és Irán.

Növekvő populizmus és geopolitikai instabilitás 2024-ben | Coface (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 6188

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.