Oulun paras baari: tässä 7 vahvaa ehdokasta | Avec (2024)

Juomasekoitusten historiaa rennosti, harvinaisia klassikoita, laajaa ruokatarjontaa gastropubissa, pöytiintarjoiltuja viinejä ja pikkupurtavaa – vai viskejä irkkuhengessä? Oulusta löytyy valinnanvaraa. Baarimestari Ollimatti Vehkalahti vei Avecin baarikierrokselle.

Laura Hujanen

Mikä on Oulun paras baari? Makuasia, mutta tässä artikkelissa esittelemme seitsemän vahvaa ehdokasta. Oppaana on oululainen baarimestari Ollimatti Vehkalahti, joka on työskennellyt kotikaupunkinsa lisäksi Helsingissä ja ympäri maailmaa.

Vehkalahti vei Avecin kierrokselle Oulun kiinnostavimpiin baareihin. Ookkonää valamis?

TEKSTI JA KUVAT Laura Hujanen

co*cktail Company – kotimaisia raaka-aineita ja juomasekoitusten historiaa rennolla otteella

Aloitamme kierroksen Snellmanin puiston kulmalta, baarikierroksen oppaan Ollimatti Vehkalahden omasta baarista. Käsityönä valmistettuihin co*cktaileihin keskittyvä co*cktail Company ammentaa niin juomasekoitusten historiasta kuin kotimaisista raaka-aineista. Kesällä käytetään mahdollisuuksien mukaan itse lähiluonnosta poimittuja marjoja ja kasveja. Baarin toisen yrittäjän Jani Virran pihallakin kasvaa baarissa käytettäviä raaka-aineita, kuten raparperia ja yrttejä. Vaikka laatuun panostetaan, on ote kuitenkin rento.

”Ei oteta itteään liian vakavasti”, Vehkalahti summaa.

Yksi suosituimmista drinkeistä co*cktail Companyssa viime vuosina on ollut Mascarpone Cosmopolitan. Puolukkaa, vaniljatuorejuustoa ja vodkaa yhdistävä co*cktail on marjaisan täyteläinen. Sitä ei kuulemma uskalla ottaa listalta pois, niin tykätty juoma on ollut.

Baarin pyörittämisen lisäksi kaksikko tekee cateringia ja järjestää drinkkikoulutuksia. Niissäkin mennään hauskuus edellä.

”Osallistujat pääsee itse tiskin taakse tekemään. Nämä eivät ole vakavia tilaisuuksia, joihin tultaisiin kuuntelemaan co*cktailin historiaa.”

Osoite: Hallituskatu 9, 90100 Oulu

Maista ainakin tämä: Mascarpone Cosmopolitan

Cafe Kuluma – klassikoita 20 vuoden kokemuksella

Jatkamme kohti Oulun kauppatoria, jonka läheisyydestä löytyy Cafe Kuluma. Ravintolapäällikkö Petri Määttä kuvaa Cafe Kulumaa 20-vuotiaaksi oululaiseksi ravintolaksi ja juomapalveluiden minimarketiksi. Hän on työskennellyt yrityksessä 19 vuotta, lähes sen koko olemassaolon.

Kuluma on aiemmin ollut tunnettu showhenkisistä tulijuomista. Ravintola kuitenkin pyrkii uudistumaan ja tavoitteena on tarjota paikka ennemmin chillailuun kuin biletykseen. Kuluma on kuitenkin auki lounasajasta aamukolmeen joka päivä paitsi viikonloppuisin neljään. Ravintola-alan työntekijät kokoontuvat usein juuri tänne, kun monet muut paikat sulkevat ovensa kello kaksi, kertoo Vehkalahti.

Erittäin laaja alkoholivalikoima mahdollistaa monien tuntemattomampien klassikkojuomien valmistuksen. Esimerkiksi calvadosta sekä Dubonnet -merkkistä väkevöityä, maustettua viiniä yhdistävä Bentley co*cktail ei onnistu kaikissa baareissa, mutta Kulumassa se on vakiasiakkaiden suosikki. Vehkalahtikin valitsisi Kulumassa jonkun klassikkoco*cktailin.

”Täällä on kiva istuskella, on hyvä valikoima ja henksu.”

Osoite: Kauppurienkatu 5, 90100 Oulu

Maista ainakin tämä: Bentley-co*cktail tai muu klassikko

Zivago – gastropub laajalla ruokalistalla ja hyvillä juomilla

Matka jatkuu kohti keskustaa. Gastropub Zivago on Vehkalahden suosikkiruokapaikkoja, josta saa myös hyvää juomaa. Hän kehuu erityisesti pubin vappubrunssia.

”Täältä saa sekä hyvää ruokaa, juomaa että palvelua.”

Zivagossa työskentelevä baarimestari Ville Launonen kertoo, että pubissa ruoka on jopa suuremmassa roolissa kuin juoma. Ruokalista on laaja, ja valikoimaa löytyy valkosipulietanoista pippuripihviin ja kanan siipiin. Kasvissyöjiäkään ei ole unohdettu.

”Ruokapuoli erottaa meidät muista baareista. Meillä on ammattitaitoiset keittiötyöntekijät.”

Juomavalikoima painottuu oluisiin, mutta tarjolla on myös kauden mukaan vaihtuvia co*cktaileja sekä viinejä. Oluissa Launonen mainitsee isoimmiksi tuoteryhmiksi lagerit, ipat ja sourit.

Osoite: Kirkkokatu 29, 90100 Oulu

Maista ainakin tämä: vaihtuvissa oluthanoissa on uusia tuotteita niin maailmalta kuin kotimaisilta pienpanimoilta.

Viinibaari Vox – pöytiintarjoiltuna viinejä ja pikkusyötävää lämminhenkisessä ympäristössä

Seuraavana vuorossa on yksi Oulun harvoista viinibaareista. Viinibaari Voxissa on pöytiintarjoilu, ja ravintolapäällikkö Marika Torron mukaan asiakaspalvelusta saadaan paljon kehuja. Tunnelma on rento ja lämminenkinen. Ravintolalla on vankka vakiasiakaskunta.

Voxin viinilista vaihtuu noin vuoden välein. Listalle pyritään ottamaan laajalla skaalalla niin klassikoita Euroopan perinteisiltä viini-alueilta, kuin uudempia tuttavuuksia eksoottisemmista viinimaista.

”Esimerkiksi nyt meillä on viinit Georgiasta ja Libanonista. Eksoottiset viinimaat kiinnostavat.”

Voxin erikoisuus on 14 senttilitran perusmitta. Torron mukaan se on sopivasti tuttujen vakimittojen välissä.

”Se on kultainen keskitie, ja mieleenjäävä yksityiskohta. Kaikki viinimme on kuitenkin hinnoiteltu senttilitroittain, eli viiniä voi ottaa vaikka kuusi senttiä jos haluaa.”

Viinin lisäksi tarjolla on oluita, väkeviä ja kahvijuomia.

Tarjolla on myös ruokaa, kuten juustoja, toasteja ja tapaksia. Erillistä keittiötä ei ole, vaan tuotteet on suunniteltu tarjoiluhenkilökunnan koottavaksi. Ruokaa saa tästä syystä aina valomerkkiin asti.

Osoite: Pakkahuoneenkatu 8, Oulu 90100 Finland

Maista ainakin tämä: eksoottisista viinimaista tulevat erikoisuudet

Irish pub St. Michael – laaja viskivalikoima, lautapelejä ja sporttia irkkutunnelmassa

Palataanpa vielä Snelmanin puiston kulmalle, irlantilaiseen pubiin St. Michaeliin. Vehkalahti käy täällä mielellään afterworkillä, koska henkilökunta ja valikoima ovat kohdallaan. Baarimestari Sanna Mehtätalo kertoo, että St. Michaelissa on yksi Suomen laajimmista viskivalikoimista, yli 700 tuotetta. Painotus on Skotlannissa, mutta irlantilaisiakin tuotteita löytyy lukuisia.

Asiakaspaikkoja St. Michaelissa on toistasataa, ja kesällä puistoon päin avautuu suuri terassi. Juomien lisäksi asiakkaiden viihtymisen takaa laaja valikoima lautapelejä, ajoittaiset jamit ja irkkufestarit sekä televisioiden urheilutarjonta.

Tänne onkin hyvä jäädä seuraamaan Kärppien jääkiekko-ottelua!

Osoite: Hallituskatu 13 – 17, Oulu 90100 Finland

Maista ainakin tämä: taidolla kaadettu Guinness

Testaa myös nämä:

Winebar Kurkela tarjoilee hyviä viinejä, co*cktaileja ja ruokaa rennossa miljöössä entisessä Villatehtaassa. Tarjolla on yksittäisiä annoksia ja menukokonaisuuksia. Sunnuntaisin Winebar Kurkela tarjoilee brunssia. Ravintolaa pyörittää Kurkelan pariskunta, jonka ensimmäistä, nyt tauolla olevaa ravintola Ostroferiaa Kauppalehti vertasi vuonna 2020 Michelin-tähditettyihin Oraan ja Gröniin.

Osoite: Pikisaarentie 17, Oulu 90100 Finland

Alfred Kitchen & Bar on Rovaniemellä sijaitsevan suositun ravintola Gustavin serkku, jonka ruokalista ammentaa kuvitteellisen merimiehen matkoista ympäri maailmaa. Kaikki annokset ovat alkuruokakokoisia, minkä ansiosta ateriaan saa mahdutettua useita eri makuja. Ravintolalla on myös kunnianhimoinen drinkkilista. Baaritiskin ääreen voi istahtaa ilman varausta.

Osoite: Pakkahuoneenkatu 24, Oulu 90100 Finland

LUE MYÖS: Tampereen 5 persoonallisinta baaria: teimme kierroksen Mansessa ammattilaisen kanssa

LUE MYÖS:Joensuun parhaat baarit: huippubaarimestari esitteli Avecille kotikaupunkinsa helmet

LUE MYÖS:5 kiinnostavaa baaria Turusta – alan aktiivi esittelee suosikkinsa kaupungista

Oulun paras baari: tässä 7 vahvaa ehdokasta | Avec (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6634

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.